Herinrichting Plesmanweg en de fiets

F35 langs Plesmanweg of niet.

Plesmanweg

Vervanging van de riolering langs de Plesmanweg biedt de mogelijkheid om de verbinding voor fietsers langs deze weg te verbeteren. Is het aan te bevelen om de F35 langs die weg te laten lopen? Vanavond, 30 mei, is er politiek beraad rond dit thema.

De Plesmanweg gaat op de schop. Alle gelegenheid om iets aan de situatie voor fietsers daar te verbeteren.

De F35 is een geplande lange afstandsfietsroute van de grens bij Gronau naar Nijverdal, met zijtakken naar Oldenzaal en Vriezenveen. In Vriezenveen zal de F35 aan de oostzijde van de Aadorpweg gaan lopen. In Almelo is al een deel F35 (vanwege de richting Vriezenveen ook wel F36 genoemd) gerealiseerd langs de Burgemeester Schneiderssingel. De route langs de Plesmanweg lijkt de meest logische verbinding, maar is het ook de beste?

Volgens ons van de afdeling Almelo van Fietsersbond is het dat niet, maar helaas zijn de alternatieven afgevallen. De Plesmanweg gaat dwars door een industrieterrein met afritten van onder andere het vrachtverkeer van Bolletje en Bolk en het verkeer van Soweco.
De beste route zou over de van Riemsdijkweg lopen met een ongelijkvloerse kruising van de Bleskolksingel, maar die route loopt helaas vast op de uitbreiding van Bolk.
Een andere meer westelijke route zou langs het kanaal lopen, maar ook daar zijn de nodige uitritten zoals het personenverkeer van Bolletje en Twentemilieu. Bovendien is het vanaf dat deel F35 wat er al ligt onlogisch omrijden. Een verlegging van de F35 vanaf het station zou vragen om een dure aanpassing van de Haven.  Bovendien is er dan een dure ongelijkvloerse kruising nodig tussen Turfkade en Sluisweg.

Om de F35 snel te kunnen realiseren lijkt het tracé langs de Plesmanweg de enige oplossing.
Wij pleitten ervoor om de langs de oostkant van die weg te leggen. Zelfs als het geen F35 zou worden zien we graag een tweezijdig fietspad aan die kant.

  • Dat sluit beter aan op het deel wat er al ligt en het vervolg naar Vriezenveen.
  • De meeste fietsers moeten aan die kant van de weg zijn.
  • De drukke afslag naar de Beatrix de Rijkweg wordt zo vermeden.
  • Aan die kant van de weg blijken het meeste mensen te fietsen, ook tegen de stroom in.

 

Beatrix-de-Rijkweg
Auto’s uit de Beatrix de Rijkweg blokkeren fietspad

Vooral Bolk is tegen en breed fietspad langs de weg in twee richtingen. Normaal gesproken heeft de Fietsersbond daar ook zijn bedenkingen bij omdat veel automobilisten geen rekening houden met fietsers van twee kanten, maar in dit geval blijken er al veel fietsers tegen de stroom in te fietsen om niet te hoeven oversteken. Dan is het beter om het te faciliteren en duidelijk in te richten.

Verder bevelen we aan:

  • Een zo breed mogelijke strook groen tussen fietspad en rijweg.
  • Duidelijke waarschuwingen voor automobilisten en vrachtwagenchauffeurs
  • Veilige oversteekmogelijkheden voor fietsers naar de Beatrix de Rijkweg en bedrijven aan de westkant van de weg.
beroepschauffeur1
Beroepschauffeur u hebt een voorbeeldfunctie in het verkeer

Categorieën

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.