Blik van de weg

Als berijder van een aluminium ros ben ik al niet dol op al die heilige koeien in de stad die stinkende scheten in mijn gezicht blazen, helemaal lastig worden ze als hun bestuurder uit wil stijgen.

Op een zonnige lentedag rijdt ik via het Acaciaplein richting centrum. Op weg naar het groene licht moet ik de teugels stevig aantrekken als vlak voor me een rood gevaar op vier wielen vanaf de stoeprand de weg op schiet.

Voorzicht rijd ik verder over de Nieuwstraat. Daar heb ik al vaak geoefend met laveren tussen openslaande portieren en dubbel geparkeerde stukken blik door, maar gelukkig valt het mee vandaag.

Fietsend op Bornerbroeksestraat en Bornsestraat doe ik mijn best om op de veel te smalle rode stroken te blijven. Jammer dat de heilige koeien geen stieren zijn. Ze hebben maar weinig ontzag voor dat rood, gaan er bij voorkeur bovenop staan.

Na mijn boodschap op de Bornsestraat ga ik op mijn weg naar Almelo Noord. Dat is het voorrecht van de fietser, die bezoekt sneller meerdere locaties. Via Grotestraat en Bavinkstraat neem ik een ommetje via het Hagenpark, even de longen van mezelf en mijn ros vullen met frisse lucht.

Bij de Hagenborch stuit ik weer op een blijkbaar onwillige koe die midden op de weg blijft staan en waar ik omheen moet slingeren. Als ik het Kolkje inrijd ontwijk ik nog een enorm bakbeest die staat te neuzen aan het infocentrum, maar dan is de weg warempel vrij voor mij en andere berijders van het edele ros.

Met genoegen fiets ik langs één van de mooiste stukjes van Almelo; Kolkje en Kerkplein. Neuriend bereik ik mijn bestemming op de Oranjestraat.

In die straat is het weer oppassen geblazen. Links een bakbeest, rechts een gewone koe die een paar poten uitsteekt en dan nog rijdende vierwielers er tussendoor.

Opsluiten al die automobielen, daar hebben we garages voor. Goede slagbomen bij de in- en uitgangen die alleen open gaan op momenten dat er geen fietsers langs komen. Lok de vierwielers erin met voordelige parkeerkaarten, maar uiteraard alleen als hun baasjes flink wat besteden in de binnenstad.

Bij de parkeergarage van het station is dat al gelukt. Na gebruik van een OV kaart parkeer je daar een auto zelfs voor minder geld dan een fiets.

Mijn ros en ik hebben het allemaal overleefd. Als ik op de Willemsgang linksaf sla richting Centrumplein blijken daar een paar mobiele mensen hun koe te hebben gestald. Ze vragen me hoe ver het centrum is en vinden het prima om een stukje te lopen en wat te betalen. Ze willen daar gaan foerageren.

Welkom in Almelo!

Liever hadden ze hun geliefde vervoermiddel in de parkeergarage ondergebracht maar die konden ze niet vinden. Zouden er daarom te weinig mensen en vierwielers Almelo bezoeken?

Alle heilige koeien overal in de binnenstad vrij stallen? Daarmee ontmoedig je de berijders van het edele ros.

Bij Almelose scholen horen we het ouders al zeggen: ‘Met de fiets naar school brengen? Dat doen we niet. Veel te gevaarlijk met al die parkerende auto’s.’ Gaat dat straks ook op voor het centrum?

Maartje