Met veel plezier een uur op de duofiets

18-09-2018

Ouderen weer het gevoel geven van ‘de wind door je haren’. Onder dat motto fietsten zaterdag vrijwilligers van de Fietsersbond Almelo met de bewoners van Huize Friso.

Het is voor de bewoners van Huize Friso niet meer zo makkelijk om op de fiets te stappen. “Maar het is zo heerlijk om op deze manier buiten te zijn, wat van de omgeving te zien en herinneringen op te halen”, geeft Joop Israel van de Fietsersbond Almelo aan. En dus regelde hij samen met enkele andere vrijwilligers van de fietsersbond vijf duofietsen, zodat twintig bewoners een ritje door Almelo Noord konden maken.

DuoFiets
Beeld-auteur: Fietsersbond Almelo

Er werden duofietsen gehuurd en geleend, zodat zoveel mogelijk bewoners er op uit konden. “We hebben wel zestig aanmeldingen gehad, dus we moesten het grote gros helaas teleurstellen.” Vier keer trapten de vrijwilligers de pedalen aan. Naast zich een van de senioren die, als ze wilden, mee konden trappen.

Israel: “Ouderen die slecht ter been zijn, komen weer buiten en beleven een heerlijk uurtje in de stad of de natuur. En het effect op de ouderen is fantastisch; mensen die met bijna niemand meer praten, gaan dat weer doen. Andere mensen die eenzaam en somber geworden zijn, komen weer vrolijk terug van hun fietstocht.” Dat laatste geldt trouwens ook voor de fietsers.

Met het jaarthema ‘Fietsen Alle Jaren’ bedoelt de fietsersbond dat het leven niet ophoudt bij een bepaalde leeftijden en wordt benadrukt wat elke generatie te bieden heeft door middel van iets eenvoudigs als fietsen. Israel: “Het zou mooi zijn als dit initiatief een jaarlijks vervolg krijgt. En dan steeds een van de andere verzorgingstehuizen.”