Een nieuw kruispunt in Almelo

Na de herinrichting van de Plesmanweg, met o.a. een nieuw dubbel fietspad aan de Oostkant, is nu ook de nieuwe kruising van de Plesmanweg en de Bleskolksingel klaar. Een echte verbetering voor automobilisten want het is een drukke weg en de doorstroming is verbeterd.

Het is een overzichtelijk en ruim verkeersplein geworden, beveiligd met verkeerslichten en met oversteekplaatsen voor fietsers en wandelaars.

In de oude situatie stak je als fietser of wandelaar de wegen gewoon recht over. In de nieuwe situatie moeten fietsers om de Plesmanweg te kunnen vervolgen de kruising met de Bleskolksingel diagonaal oversteken, dus over het hele brede verkeersplein fietsen om aan de andere kant verder te kunnen fietsen. Wandelaars steken nog wel recht over.

Voor fietsers is het diagonaal oversteken van het drukke kruispunt een ingrijpende verandering, temeer daar er (nog) geen goede bewegwijzering is. Als je niet helemaal bekend bent in Almelo vraag je je af welke kant je op moet.

Waar is Aadorp, Het Centrum of de Schelfhorst?

Het voelt ook erg onveilig en gevaarlijk om zo te moeten oversteken. Het duurt erg lang voor jouw verkeerslicht groen wordt en dan blijft het ook nog kort groen. Het oversteken kost echter veel tijd en je bent bang dat de auto’s alweer gaan rijden. Ook al omdat er zoveel grote vrachtwagens rijden.

Wij hebben als fietsersbond de situatie beoordeeld en zagen dat veel fietsers gebruik maken van het voetpad, in plaats van schuin over te steken en dat de verkeerslichten voor fietsers en wandelaars snel op rood gingen en dat fietsers onzeker waren over hoe te moeten fietsen. Het kan natuurlijk zijn dat ze eraan moeten wennen.

We hebben er daar met veel fietsers over gesproken en dat is voor ons aanleiding om deze onveilige verkeersituatie met de Gemeente Almelo te gaan bespreken.

Het goed bewegwijzering en langer groen licht voor fietsers en wandelaars kan al een verbetering zijn.