Fietsbalans Almelo 2000

 

In 2000 hebben wij samen met de landelijke Fietsersbond de fietssituatie in Almelo doorgemeten. Helaas stelt de gemeente geen geen geld meer beschikbaar voor een vervolg.

Samenvatting Fietsbalans Almelo

Aanleiding

De fietsersbond komt op voor de belangen van fietsers in Nederland en zet zich in voor meer en betere mogelijkheden om te fietsen. In dit kader voert de Fietsersbond met financiële steuk van het ministerie van Verkeer en Waterstaat een meerjarig project uit: de Fietsbalans. Dit onderzoek naar het gemeentelijk fietsklimaat heeft tot doel gemeenten te stimuleren en inspireren tot een (nog) beter fietsbeleid.

De Fietsbalans beoordeelt het gemeentelijk fietsklimaat op tien aspecten. Voor deze beoordeling is een groot aantal objectief meetbare gegevens verzameld en geanalyseerd. Daarbij is gebruik gemaakt van landelijke databestanden, enquêtes onder gemeentelijke beleidsambtenaren en onder de dagelijkse fietsers en speciaal ontwikkelde meetfietsen.

Het resultaat is een sterkte-zwakte analyse van het fietsklimaat. De scores worden afgezet tegen

  • bestaande en nieuw ontwikkelde normen;
  • de scores van alle onderzochte gemeenten en gemeenten uit dezelfde grootteklasse;
  • de best scorende gemeenten uit het onderzoek.

De analyse en vergelijking leiden tot duidelijke aanbevelingen voor verbeteringen in het gemeentelijk beleid.

In 2000 heeft de Fietsersbond samen met de betreffende gemeenten in de eerste 59 gemeenten een Fietsbalans opgemaakt. Dit rapport bevat de resultaten van de gemeente Almelo

Resultaten

In onderstaande grafiek wordt op overzichtelijke wijze de beoordeling gepresenteerd van de gemeente Almelo op de 10 aspecten van het fietsklimaat die zijn onderzocht.

 

 Score fietsbalans Almelo 2000

Het spinnenwebdiagram toont duidelijk de sterke en zwakke punten van het fietsklimaat van de gemeente Almelo, zowel ten opzichte van de norm als ten opzichte van het gemiddelde van alle onderzochte middelgrote steden.

Almelo scoort overwegend matig op de onderzochte aspecten. Daarbij zijn zowel uitschieters naar boven als naar beneden. De score gaaf geen aanleiding Almelo te nomineren voor de eretitel ‘Fietsstad 2000’. De genomineerden waren Groningen, Houten, Veenendaal, Wageningen en Zwolle.

 

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.