Daarom!

Landelijk gezien zijn fietssnelwegen bekend onder de titel ‘fiets filevrij’. Deze formulering is gericht op automobilisten. Last van files? Ga dan maar fietsen. Als fietsers leg ik er vooral de nadruk op hoezeer de fiets een volwaardig vervoermiddel is op de middelbare afstand. Op de fiets reis je gezonder, goedkoper, afwisselender en meer ontspannen dan met een auto. Je belast het milieu en je eigen gezondheid minder en neemt niet onnodig veel plaats in.

Fietsen is de eerste keus mits de voorzieningen goed zijn; breed genoeg voor 2 x 2 fietsers (de F35 wordt 4 meter breed), een glad wegdek, goede verlichting, veilige kruisingen. Verder is het van belang dat je niet hoeft af te stappen, om te rijden of je weg te zoeken. Een fietssnelweg kenmerkt zich door zoveel mogelijk voorrang, directheid, uniformiteit en bewegwijzering. 

Twente heeft als regio de ideale maat voor een fietssnelweg. De steden zijn ieder voor zich te klein om overal in te voorzien, maar liggen dicht genoeg bij elkaar om elkaar te versterken en een scala aan voorzieningen te bieden. Woonwijken, scholen, bedrijven, winkels, cultuur en recreatieve bestemmingen in de hele regio zijn onderling met de fiets te bereiken.

Onze bewoners zeggen vaker dat ze uit Twente komen dan uit hun woonplaats. Twente kenmerkt zich door een sterke sociale samenhang. Een F35 verbindt Twentenaren met elkaar.

Een plan als de F35 stimuleert het op de agenda komen van de voorziening voor fietsers binnen de diverse gemeenten.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.