Fietstunnel Eilandburg gereed

 

Tunnel onder spoort bij Eilandsbrug

tunnel

De nieuwe tunnel voor fietsers onder het spoor bij de Aalderinkssingel is al weer een tijd klaar, ruimschoots op tijd voor de toestroom van de hordes van middelbare scholieren die hier dagelijks langs komen. Leerlingen van het Pius rijden de ene kant op, die van het Noordik andersom. Ze zullen elkaar ondereweg tegen komen. In TcTubantia van 29 augustus stond een kritisch artikel, mensen die klagen over de hellingen en anderen die hun huiver uiten dat scholieren te hard gaan rijden en de bocht afsnijden. Botsingen omdat dat ze op de verkeerde weghelft terecht komen is een risico.

Wij, als leden van de fietsersbond hebben de tunnel al geprobeerd en kunnen die kritiek nog niet onderbouwen. We hebben geen van allen moeite met de helling, maar zijn dan ook ervaren fietsers. Zelf heb ik het vergeleken met bijvoorbeeld de helling naar de Leemslagenbrug of de brug over de A35 en dan ervaar ik deze helling als heel wat makkelijker. Deze helling merk ik nauwelijks, die van die bruggen wel, het hoogteverschil is daar groter. 

 

Helling vanaf tunnel naar de hefbrug

Helling naar hefbrug

Wij weten hoezeer het woekeren met ruimte was op die plek. Kanaal en spoorweg liggen daar heel dicht bij elkaar. Een minder steile helling had misschien gekund, maar dat betekent een nog grotere bocht en verder omrijden. Bovendien is dankzij de flauwe helling van de wand in de binnenbocht die bocht toch overzichtelijk geworden. Kortom. Wij zijn tevreden met de tunnel.

Bijkomend voordeel is dat de Slachthuiskade autoluw is geworden en daarmee een goede fietsverbinding voor fietsers die vanaf hier naar Schuilenburgsingel willen.

Waar wij als fietsersbond wel moeite mee hebben is het ontbreken van de aansluitingen. Er is ons beloofd dat aan beiden kanten van de tunnel een aansluitend tweezijdig fietspad aangelegd zou worden. Daar is momenteel vanwege problemen met de financiering onduidelijkheid over.
Tussen de spoordijk en het Pius is er wel gelijk een voorziening aangelegd in de vorm van een tweezijdig fietspad. Maar dat betekent tevens dat scholieren die vanuit het zuiden naar het Noordik willen fietsen, samen met scholieren van het Pius  massaal de weg over moeten steken om vervolgens, na het oversteken van het kanaal, nogmaals te moeten oversteken. Daar verwachten we meer problemen mee!
De situatie aan de kant van de Turfkade is op dit moment nog provisorisch en zeer onduidelijk, maar ook als het fietspad doorgetrokken is tot aan de Plesmanweg zijn de problemen nog niet opgelost. Daar zullen scholieren waarschijnlijk en masse links gaan rijden over een smal fietspad richting Noordik.
We gaan snel eens kijken op drukke tijden en houden de vinger aan de pols. 

Slachthuiskade bij tunnel Eilandsbrug

Slachthuiskade

Categorieën

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.