F35 rondom Almelo

Dinsdagavond 8 september van 21.00 tot 22.00 uur politiek beraad rondom de F35 in de Raadszaal.

De F35 is een fietssnelweg in ontwikkeling. De F35 zal lopen van Glanerbrug via Enschede, Hengelo, Borne, Almelo en Wierden naar Nijverdal, met zijtakken naar Oldenzaal en Vriezenveen. De voorkeur gaat uit naar trajecten langs het spoor. Almelo zal in de toekomst snelle, comfortabele fietsverbindingen krijgen met Wierden, Vriezenveen en Borne. De eerste jaren gaat de meeste aandacht in de gemeente Almelo nog uit naar de verbinding met Wierden en Vriezenveen omdat daar meer fietsers verwacht worden.

Momenteel zijn op verschillende plekken in Twente al stukken fietssnelweg gerealiseerd. Vooral tussen Borne en Hengelo en tussen Hengelo en Enschede lopen al heel bruikbare trajecten van de F35.

VANUIT ALMELO

naar Wierden: De hoofdroute van de F35 loopt vanaf de fietsbrug over het spoor (Nieuwstraat) door de Nieuwe Sligtestraat aan de westkant. Dit traject is nog niet heringericht, maar al goed te befietsen. Vanaf het station richting Nijverdal zal de route langs de Wierdensestraat lopen. Het tracé langs het ROC en de oversteek van de Aalderinkssingel zijn nog in studie. Vanaf daar wordt het bestaande tweerichtingenfietspad aan de noordzijde van de Wierdensestraat opgewaardeerd tot F35. De oversteek bij het fietspad vanaf de Strauszstraat is al aangepast. De meest recente ontwikkeling is de aanpassing van de Badweg aan de Wierdense kant van het kanaal. Op het viaduct over de N36 mogen ook auto’s rijden. Het vervolg van de F35 in Wierden is al gerealiseerd tot aan de rotonde in de Rijssensweg. Hier loopt de F35 over de voormalige rondweg N35 ten zuiden van Wierden.

De Badweg vanaf Wierden

De F35 gezien vanuit Wierden richting de Badweg. Aan de andere kant van het paaltje mogen auto’s komen om de N36 over te steken.

naar Vriezenveen: De aftakking naar Vriezenveen begint bij de fietsbrug over het spoor. Het traject langs de burgemeester Raveslootsingel ten oosten van het spoor is als eerste gerealiseerd. Sinds vorig jaar loopt de F35 vanaf het station verder langs de Egbert Gorterstraat en Haven Noordzijde. De aanleg van het vervolg langs de Grenzen is in voorbereiding. De F35 loopt verder langs de Burgemeester Schneiderssingel. Dit traject is afgelopen december geopend. Vanuit Vriezenveen gezien bestaan er al uitgewerkte plannen voor de realisering van de F35 langs de Aadorpsweg. Het trace vanaf de Schneiderssingel naar de Aadorpsweg is nog in studie. De Plesmanweg is te druk om er een fietssnelweg langs te laten lopen en de voorkeur gaat uit naar een ongelijkvloerse oversteek van de Bleskolksingel.

Twee fietsers openen het fietspad en scholieren laten ballonnen op.

Het tracé van de F35 langs de Burgemeester Schneiderssingel in de richting van Vriezenveen tijdens de opening.

naar Borne: Richting Borne gaat het tracé van de fietssnelweg vanaf de fietsbrug over de Ambtstraat en met een fietstunnel onder de Schoolstraat door. Dit traject is al aangepast, de Ambstraat als fietsstraat waar auto’s te gast zijn. Het vervolg levert nog problemen op. Bij de Joost van de Vondelstraat, Bostraat, Beekstraat is te weinig ruimte om de F35 langs het spoor te laten lopen. Wel bestaat er aan het einde van de Beekstraat al een geschikte fietsbrug over de Weezenbeek. Over de uitvoering van de rest van het tracé is nog weinig bekend. De F35 zou langs de zuidwestkant van het spoor moeten lopen, maar er zijn nog nauwelijks plannen. Alleen ter hoogte van Zenderen is al een klein deel gerealiseerd in combinatie met het verleggen van de Azelerbeek. 

De F35 langs het spoor ter hoogte van Zenderen

Het korte stuk F35 richting Braamhaarsweg gezien vanaf het Vlier

Zie verder het meer recente artikel over de F35 onder de menukop Lekker fietsen. 

Categorieën

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.